Tags: discriminare de gen, drepturi, legislatie


Aceasta problema inca mai da batai de cap antreprenorilor din intreaga lume. Este o sursa importanta de conflict la locul de munca, demisii ale personalului implicat si chiar procese care va pot costa foarte multi bani.

Un antreprenor de succes se va orienta nu numai catre maximizarea profiturilor, diversificarea paletei de servicii si produse, ci si catre mentinerea unui mediu de lucru benefic pentru toti angajatii, indiferent de sex, varsta sau rasa.

Discriminarea de gen este arhi-cunoscuta ca problema peste tot in lume. Se continua mentalitatea ca femeia trebuie sa isi indeplineasca rolul de mama si de casnica, iar locul de munca trebuie sa fie unul care sa nu presupuna o activitate complexa si sa fie platita mai slab in comparatie cu munca unui barbat.

Conform ANASAF, discriminarea de gen se defineste ca "orice comportament definit drept hartuire sexuala si care are drept scop crearea la locul de munca a unei atmosfere de intimidare, de ostilitate sau de descurajare pentru persoana afectata. Discriminarea presupune utilizarea de catre angajator a unor practici care dezavantajeaza persoanele de un anumit sex la locul de munca. In acest sens, intereseaza modul in care se realizeaza anuntarea si organizarea concursurilor sau a examenelor, selectia candidatilor pentru ocuparea posturilor vacante, stabilirea si modificarea atributiilor din fisa postului, stabilirea remuneratiei, evaluarea performantelor profesionale individuale, promovarea profesionala sau aplicarea masurilor disciplinare".

In prezent, inca mai sunt cazuri in care femeile sunt platite mai prost decat barbatii pentru aceeasi activitate pe care o intreprind in cadrul aceleiasi firme. Aceasta problema, nu numai ca starneste nemultumirea angajatelor, dar atrage si atentia mass-media si va poate transforma afacerea dintr-una profitabila intr-un caz falimentar in cel mai scurt timp.

Alte cazuri in care femeile sunt discriminate la locul de munca este limitarea sanselor de promovare. Se intampla adesea ca angajatelor mai abilitate decat alti colegi din breasla sa li se refuze promovarea in favoarea angajatilor de sex masculin. Statisticile arata ca numarul barbatilor in functii de conducere este infinit mai mare decat al femeilor care ocupa aceste posturi.

Cunoasterea drepturilor personale duce la denuntarea oricarei forme de discriminare sau de hartuire la locul de munca.

Legislatia romaneasca asigura egalitatea de sanse intre femei si barbati si reglementeaza urmatoarele aspecte legate de domeniul muncii:

1.  Accesul pe piata muncii
2. Formarea profesionala
3. Salarizare
4. Hartuirea sexuala
5. Sanctionarea
6. Concedierea
7. Promovare
8. Maternitate si cresterea copilului

Ca antreprenor trebuie sa asigurati aceleasi conditii pentru angajatii tai, sa le oferiti acces liber la orice facilitate si sa sanctionati adecvat orice abatere de la sistemul non-discriminativ impus in cadrul organizatiei dvs. Ignorarea conflictelor intre angajati va costa timp si calitate a muncii, resurse umane (demisii), bani (procese intentate de victimele hartuirilor sau discriminarilor de gen) si va imprima o imagine si un renume nefavorabile afacerii dvs.

Autor: Maria Nicutar

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial