Tags: antreprenoriat, afacere, antreprenor, start-up, resurse

 

Foarte putini antreprenori vorbesc despre frica de a demara o afacere. Si totusi, aceasta exista, si daca nu incerci sa o depasesti, ti-ar putea sabota sansa de a avea succes. Iata o intrebare pe care trebuie sa o iei in calcul in cazul in care cochetezi cu ideea de a porni o afacere. Ce ar fi mai rau: sa nu-ti pui niciodata ideile in aplicare de teama esecului sau implicarea totala cu riscul de a da gres?

Ce inseamna esecul? Inseamna sa incerci si sa dai gres sau inseamna sa-ti fi trait viata fara sa fi incercat vreodata sa faci ceva cu adevarat? In momentul in care iti dai seama ce reprezinta esecul pentru tine, stii si cum sa te descurci cu frica de a nu da gres.

Urmatoarele cinci sfaturi ar trebui sa-ti vina in ajutor pentru a scapa de teama de a te lansa intr-o afacere:

1. Raspunde doar pentru tine la intrebarea "ce-ar fi daca...". Sunt doar doua scenarii posibile: incep sau... nu incep afacerea. Asa ca mediteaza in liniste la cele doua variante si ia in calcul aspectele celor doua posibilitati. Vei fi surprins de lucrurile pe care le vei descoperi.

2. Nu uita sa te detasezi de cercul in care te invarti. Evita sa iti pui la nesfarsit aceleasi intrebari fara raspuns si care te trimit inapoi in acelasi cerc vicios al mintii. Fa o pauza si discuta cu cei mai inteligenti oameni pe care ii cunosti. Mergi la diferite intalniri. Construieste-ti o perspectiva de ansamblu. Fii curios. Pune intrebari. Profita de experienta celor din jurul tau. Afla cum au inceput ei si ce temeri au avut. Toate aceste activitati te vor ajuta sa iti dai seama ce pasi sa faci in continuare.

3. Cunoaste-ti capacitatile si exploateaza-le. Esti mai degraba un optimist decat un pesimist? Te gandesti mai mult la succes sau mai mult la esec? Daca raspunsul tau este "esec", atunci s-ar putea sa existe o nepotrivire intre spiritul de antreprenoriat si ceea ce inseamna demararea unei afaceri. Imagineaza-ti ca renunti la ideea de a-ti deschide o afacere. Gandeste-te la asta cateva zile. E o idee buna sau una rea?

4. Problemele sunt inevitabile asa ca nu-ti face un plan din a le evita. Gandeste-te mai bine la cum sa le confrunti. Daca nu simti pasiunea de a intampina viitoarele probleme si de a le combate, s-ar putea sa nu dispui de combustibilul necesar pentru a conduce o afacere.

5. Identifica-ti punctele tari si slabiciunile. In relatie cu ideea ta de start-up, ai destule resurse pentru a-ti depasi sau acoperi slabiciunile? Poti sa lucrezi in echipa? Ai ceea ce e necesar pentru a conduce o echipa si a mobiliza alti oameni? Invata sa depasesti aceste neajunsuri dupa ce le identifici, dar nu uita ca un antreprenor nu trebuie sa se ocupe singur de afacera pe care o desfasoara.

Tot ce trebuie sa faci este sa incerci sa anticipezi pasii urmatori ai afacerii tale si sa gasesti resursele necesare pentru a-ti sustine afacerea pe termen lung. Fa-ti temerile utile. Asculta-le si intelege-le. Ai multe de invatat de la ele. Aminteste-ti insa ca tu esti seful asa ca scapa de frica de a incepe o afacere printr-o confruntare directa. Depaseste-ti orice teama si porneste la drum!


|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial