Tags: afacere la domiciliu, flux de numerar, profit, circuit financiar, produse electronice, e-books, firma de contabilitate, depozit bancar, intreprinzatori debutanti

Chiar daca la sfarsitul lunii bilantul tau iti indica un profit destul de mare, asta nu inseamna aproape nimic daca nu exista un circuit al banilor. Una dintre cele mai mari greseli facute de intreprinzatorii debutanti in afacerile la domiciliu este sa le permita clientilor sa cumpere acum si sa plateasca mai tarziu. Cu alte cuvinte, sa ofere credite.

Creditele se fac insa la banci si doar marile corporatii isi permit sa isi vanda produsele in rate, nu si cei care au o afacere la domciliu. Daca acest circuit al banilor nu exista, afacerea va incepe sa nu mai functioneze bine si in cele din urma va trebui inchisa, indiferent de cat de multe vanzari ai facut sau de banii pe care ti-i datoreaza clientii.

Fluxul de numerar reprezinta suma pe care o obtii prin afacerea ta datorita serviciilor sau produselor vandute, precum si banii folositi pentru a acoperi cheltuielile si costurile de productie.

In calitate de posesor al unei afaceri la domiciliu, cea dintai obligatie este sa te asiguri ca obtii suficient de multi bani din produsele vandute incat sa poti face plati in avans, sa beneficiezi de anumite reduceri si sa acoperi cu usurinta orice cheltuieli neprevazute. In situatia in care fluxul de numerar nu iti aduce surplusul de care ai nevoie pentru toate cele de mai sus, afacerea va deveni o lupta constanta si coplesitoare, in cele din urma.

Aplica aceste sapte reguli simple atunci cand te ocupi de afacerea ta si bucura-te de o crestere constanta si sanatoasa a profitului tau.

1. Cere plata in avans. Daca serviciul tau este livrat pe o perioada mai mare de timp si nu poate fi achitat doar intr-o singura transa, imparte plata in mai multe segmente si cere plata in avans pentru fiecare segment in parte.

De exemplu, daca te ocupi de servicii de curatenie saptamanale, cere plata in avans la inceputul fiecarei luni pentru serviciile oferite sau sugereaza 3 sau 4 plati lunare in avans, oferind si o mica reducere pe post de stimulent. Chiar si o reducere de 10% pe o perioada de trei luni ar putea sa ii faca pe acestia sa economiseasca pana la 300 de lei. Multi vor profita astfel de oferta ta.

 

2. Plateste fiecare factura la timp si evita platile intarziate, precum si pe cele inainte de vreme (cu exceptia cazurilor in care se aplica reduceri). Gandeste intotdeauna pe termen lung si profita de orice reducere sau oferta din partea furnizorilor tai. Chiar daca pe moment reducerea ti se pare nesemnificativa, la sfarsitul anului vei observa in cont diferenta.

 

3. Pune-ti banii intr-un depozit imediat ce i-ai primit. In loc sa faci cate 2-3 drumuri la banca in fiecare luna, obisnuieste-te sa mergi zilnic sau cel putin de cateva ori pe saptamana. Daca lasi cecurile sau banii imprastiati prin casa, risti sa ii pierzi. Nu folosi un ATM atunci cand iti depui banii, ci mergi direct la un functionar al bancii.

 

4. Foloseste un card bancar ori de cate ori este posibil, pentru calatorii, mancare si cheltuieli minore. Asta o sa te ajute sa pastrezi mai multi bani cash. Profita de cardurile de calatorii care ofera si recompense in functie de distantele parcurse. Unele companii aeriene iti ofera zboruri gratuite dupa mai multe calatorii facute in cadrul companiei respective.

 

5. Asigura o continuitate a vanzarilor. Creeaza un produs sau un serviciu pe care clientul tau sa il poata folosi in mod constant. De exemplu, daca ai o firma de contabilitate, iar clientii tai au probleme cu fluxul de numerar, recomanda o mediere bancara lunara.

Foarte multi clienti iti dau la sfarsitul anului o cutie plina de chitante si spera ca au reusit sa nu incurce prea tare socotelile. Un serviciu prin care sa ii ajuti sa isi dea seama cum stau cu toate cheltuielile, precum si cu profitul, la sfarsitul fiecarei luni, este o oferta pe care nimeni nu o va refuza.

 

6. Descopera cum sa faci un lucru o singura data, dar avantajele sa existe in continuare. Astazi foarte multi antreprenori creeaza carti in format electronic (e-books), precum si inregistrari audio prin care impartasesc informatii pretioase, sfaturi utile sau alte cunostinte care imbunatatesc sanatatea sau starea de bine a celorlalti. Vanzarea de produse electronice online inlatura costurile de productie si asigura un flux de numerar solid.

 

7. Investeste profitul. In momentul in care fluxul de numerar este stabil si exista deja un surplus considerabil, investeste o parte din acesti bani pentru a obtine si mai mult profit. A lasa o suma mare de bani in cont nu va accelera cresterea afacerii tale. Cere sfatul unui consultant in investitii si vezi cum poti face ca banii sa lucreze pentru tine.

Incepe cu aceste reguli simple si foloseste-ti imaginatia. Cauta idei pentru oferte speciale, programe continue, posibilitati de investitie. Obtine sprijin din partea specialistilor, din partea celor care te pot indruma pe calea catre succes. Vei reusi!

 

O afacere actuala care te imbraca .. in trecut|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial