Tags: faliment, solutii evitare faliment, creditor, debitor, legea concordatului preventiv, mandatul ad-hoc


Invata sa te protejezi de fenomenul insolventelor care a inchis usile mai multor companii din tara noastra. Ai doua optiuni prin care ai putea sa te feresti de faliment. Una dintre acestea se refera la legea privind concordatul preventiv.  

Aceasta lege se aplica pentru o serie de debitori, printre care si societatile comerciale (inclusiv societatile la care statul sau o institutie a administratiei publice locale detine totalitatea sau majoritatea actiunilor sau a partilor sociale), organizatiile cooperatiste de credit, de consum si mestesugaresti, persoanele fizice care exercita acte de comert individual sau sunt in asociatii familiale, regiile autonome, societatile agricole, grupurile de interes economic, precum si asociatiile si fundatiile.  

Nu pot solicita insa procedura concordatului preventiv urmatorii debitori:
- debitorul impotriva caruia s-a pronuntat o hotarare definitiva si irevocabila de condamnare pentru o bancruta simpla sau frauduloasa;
- debitorul impotriva caruia a fost declarata procedura de faliment, in ultimii cinci ani anteriori cererii;
- debitorul care, intr-o perioada de trei ani anteriori datei de inregistrare a cereii, a mai beneficiat de procedura concordatului preventiv.

Concordatul se refera la un sistem prin care se evita insolventa datorita unei intelegeri intre debitor si creditori cu privire la modul in care debitorul aflat in dificultate financiara isi va plati datoriile. Mai exact, concordatul preventiv consta intr-un contract incheiat intre debitor si creditorii care detin cel putin doua treimi din valoarea creantelor acceptate si necontestate. Debitorul vine cu un plan de redresare a intreprinderii detinute, precum si de acoperite a creantelor acestor creditori impotriva sa. La randul lor, creditorii sprijina eforturile debitorului de depasire a dificultatii in care se afla intreprinderea debitorului. 

 
A doua solutie se refera la mandatul ad-hoc, o procedura confidentiala care se declanseaza in urma cererii intocmite de debitor. Prin aceasta procedura, "mandatarul ad-hoc" desemnat de instanta negociaza cu creditorii, in scopul realizarii unei intelegeri intre unul sau mai multi dintre acestia si debitor, in vederea depasirii starii de dificultate in care se afla intreprinderea acestuia din urma.  

In cazul concordatului preventiv, debitorul poate introduce la tribunalul competent o cerere de deschidere a unei proceduri in acest sens, propunandu-se in acelasi timp si un conciliator provizoriu, dintre practicienii in insolventa.  


Acestea reprezinta astfel doua dintre solutiile la care se poate apela in vederea evitarii falimentului unei firme. Solutiile au la baza crearea unei intelegeri intre debitor si creditori, debitorul avand datoria de a prezenta un plan de reorganizarea a finantelor societatii, precum si a modalitatii de plata a datoriilor acumulate.

 

Autor: Mihnea Dobre

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial