Tags: om de afaceri, putere, independenta

Puterea este unul din ingredientele indispensabile cocktail-ului care este viata noastra de fiecare zi. Departe de a fi buna sau rea, ea este cu siguranta necesara.

Cel ce se bucura de o oarecare putere, se simte foarte confortabil in aceasta postura. De aceea este perfecta fraza unui om politic: "Puterea te macina atunci cand nu o ai".

Dar drumul pana la exercitarea propriei influente asupra altora este pavat cu mici smecherii, ba chiar cu inselaciuni. Vesti proaste asadar pentru cei care, de obicei, prefera sa lase totul in voia intamplarii, cu convingerea ca lucrurile se vor aranja de la sine, mai devreme sau mai tarziu. Vesti foarte bune, insa, pentru cei ce cred in tactici, strategii si intr-un pic de cinism.

O sa va povestesc mai jos 2 intamplari adevarate din care aveti de tras niste invataminte.

1. Cautati sa invingeti prin actiuni, nu prin vorbe
Orice triumf de moment pe care credeti ca l-ati obtinut convingandu-i pe altii gratie unor rationamente teoretice este in realitate o victorie a la Pirus. Este mai bine ca ceilalti sa va impartaseasca ideile gratie actiunilor voastre, fara sa scoateti o vorba. Demonstrati, nu explicati.

Exemplu sugestiv: Michelangelo tocmai terminase o statuie a lui David, cand a sosit clientul sau (cardinalul Soderini) care, privind statuia, a spus ca i se pare magnifica, cu exceptia nasului, care este prea mare.

Michelangelo si-a dat seama ca Soderini, din locul unde se afla, nu avea o perspectiva prea buna si l-a invitat sa urce pe schela. Acolo, inarmat cu o dalta si ascunzand  putin praf de marmura in mana, s-a prefacut ca slefuieste nasul statuii.

Cand a vazut praful cazand, clientul, convins, a comentat cu satisfactie: "Acum imi place, e cu totul altceva!".

2. Faceti in asa fel incat oamenii sa depinda de voi
Pentru a va mentine propria independenta, trebuie sa fiti mereu necesari si solicitati. Daca reusiti sa-i faceti pe oameni dependenti, in numele fericirii si prosperitatii lor, nu mai aveti de ce va teme. Si nu trebuie sa le aratati niciodata cum sa devina independenti.

Exemplu sugestiv: Un astrolog de la curtea regelui Frantei Ludovic al XI-lea (1423-1483) a prezis, cu foarte mare exactitate, moartea unei doamne de la curte. Surprins de faptul ca acest lucru s-a intamplat chiar la data anuntata, regele a fost framantat de doua suspiciuni: ori astrologul o omorase doar pentru a dovedi ca a prezis bine, ori era atat de priceput incat ii putea ameninta puterea. In ambele cazuri, trebuia sa moara.

Regele l-a chemat, noaptea, intr-un turn al castelului, intentionand sa il puna pe un servitor sa il arunce pe fereastra. Inainte de asta, insa, a vrut sa aiba o satisfactie si l-a intrebat pe astrolog: "Sustii ca stii totul despre destinul celorlalti, dar despre al tau, ce poti sa imi spui? Cat timp crezi ca vei mai trai?". "Voi muri cu doar trei zile inaintea Majestatii Voastre", a raspuns imediat acesta si, bineinteles, a fost crutat, ba chiar coplesit cu favoruri si cadouri.

El i-a supravietuit mult timp lui Ludovic al XI-lea, contrazicand puterea sa profetica, dar demonstrand capacitatea sa de a dobandi putere.

Nu e nevoie sa explicam cat de important este pentru un om de afaceri sa poata sa-si exercite influenta asupra celorlalti. Ganditi-va ca fiecare actiune de negociere pe care o sustine (obtinerea unui pret bun de la un furnizor, stabilirea unor conditii avantajoase de livrare a marfii etc.) presupune exercitarea acestei influente.

 

 

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial