Tags: boss, afaceri, afacere, patron, manager,

Se spune ca dai un ban si poti cumpara o gramada de idei. Dar oamenii care sa le puna in practica - si cu succes! - sunt nepretuiti. Un astfel de personaj este cel care ia ideea, o cantareste din toate unghiurile, o aprovizioneaza  cu cele necesare, o lanseaza pe calea cea buna, ii controleaza parcursul, progresele si o transforma intr-o afacere manoasa. Intr-un cuvant, acesta este BOSSUL.

Cuvantul apare deja ca atare in dictionarul limbii romane, ceea ce inseamna ca a fost adoptat si exprima o realitate. Provenit din engleza americana, boss semnifica initial "supraveghetor peste muncitorii dintr-o intreprindere" (DEX); prin extensiune, in vorbirea familiara, a ajuns "sef, director, patron".

 A fi boss este un rol ingrat. Cand devii sef/patron/manager, relatia cu oamenii este oarecum artificiala. In procesul de conducere nu intotdeauna iti poti alege partenerii si nu toata lumea este multumita. Iei decizii cu care unii nu sunt de acord. Si, pentru a nu periclita situatia "corabiei" (care este firma), trebuie sa respecti un "cod maritim" valabil pentru orice vreme, pentru orice situatie.

Responsabilitatea fata de propriile actiuni si sentimente. De retinut ca angajatii reflecta atitudinea sefului. Sigur, conducatorii sunt si ei oameni, cu preferinte si antipatii. Dar ei dau tonul pentru intreaga echipa. Sunt capabili sa tina sub control actiunile negative, sa le limiteze efectele. Secretul: descoperirea la timp a ceea ce dauneaza firmei.

A fi manager inseamna a avea mai multe responsabilitati si nu mai putine, cum gresit (voit?) inteleg unii. Si una dintre ele este respectarea "regulamentului" - un cod de conduita profesionala, stabilit pe probleme de munca, nu de viata personala.

Oamenii vor sa stie ce se asteapta de la ei. Seful trebuie sa urmareasca eliminarea unor activitati extraprofesionale care pot afecta rezultatele muncii (utilizarea drogurilor, actiuni politice). Este foarte important sa afle cum gandesc subordonatii; in felul acesta le va putea corecta mai usor erorile sau ii va instrui mai eficient. Totodata, trebuie sa tina cont si de sensibilitatea lor. Daca cere o anumita reactie de la ceilalti, sa nu procedeze altfel decat ei. Sa dea primul un exemplu pozitiv.

Sa faci "portretul robot" al bossului este ca si cum incerci sa cari soarele cu ciubarul. Tot iti mai ramane "o raza" necuprinsa in el! Dar se aude atat de des acest cuvant, ca parca iti vine sa te intrebi: "Cine esti tu, bossule?" Chiar asa: luati-o ca pe o invitatie la autocunoastere si verificati-va din cand in cand acest statut. Nu de alta, dar ar fi bine sa stiti daca propria echipa exclama cu naduf sau bucurie: "Vine bossul!".|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial