Tags: afacere, afaceri, articole sport


"E hobby - unul alege sa joace fotbal, altul sa se uite la altii cum joaca fotbal, unul merge in Tahiti, altul face snowboard, iar altul face si bani din asta..."

"Moda" hiking-ului (escaladarea muntelui), mountan bike-ul, raftingul sonowboardul sau snowhayakingul au patruns si in Romania. In plus, clima si relieful tarii noastre permit practicarea acestor sporturi. 

Piata este una in expansiune: pentru rafting, kayaking, snowboarding - studenti, liceeni, tineri, iar pentru hiking: grupa de varsta de pana la 50 de ani, dar sunt si oameni mai in varsta care practica aceste sporturi.

Sporturile de munte, desi unele sunt in categoria sporturi extreme, tin si de un stil de viata, nu sunt sporturi de "rupt spatele". Trebuie insa sa ai echipament adecvat si sa sti sa-l folosesti. 

Asa s-a gandit si Tiberiu Macaveiu, care in urma cu cca 15 ani si-a demarat o mica afacere infiintand firma Surmont Sport Srl Sibiu. 

Activitatile sale s-au orientat spre vanzarea de articole sportive pentru munte. Dar nu s-a limitat doar la atat. A simtit ca de pe piata lipseste un lucru esential: consilierea cumparatorilor. A imbinat aceste doua lucruri cu hobby-ul sau si a rezultat o afacere destul de prospera al carei secret este orientarea catre client.

Produsele comercializate de Surmont Sport Srl  se inscriu intr-o gama destul de variata: pentru alpinism - hiking, de tura, de catarare, de camping - corturi, primusuri, sporturi de iarna - snowboard-uri, skiuri,  imbracaminte si incaltaminte pentru munte, rucsaci, saci de dormit. 

Daca se iau in calcul si statisticile care spun ca peste 50.000 de romani au fost in ultimul an la ski, reiese clar ca Tiberiu Macaveiu  a "simtit valul" si s-a apucat de o afacere cu potential.

De la hobby la firma

In studentie umbla toata vara cu cursiera, iar iarna avea cateva  luni de stat la Balea, la schi. Se poate numi dragostea de sporturi extreme. Tiberiu Macaveiu a incercat inca de atunci sa-si imbine hobby-ul cu ceva din care sa iasa si bani. Astfel, in 1994 a inceput sa se ocupe de repararea si intretinerea bicicletelor mountainbike: si-a deschis la Sibiu un magazin si un service pentru biciclete.

Asa a inceput de fapt: piese, biciclete facute la comanda din piese dezmembrate. Si iarna - schiuri, legaturi, bete, clapari. Si evident service. Toate au condus incet, incet, spre ceea ce avea sa devina putin timp mai tarziu: un nume recunoscut in randurile celor care practica sporturi de iarna.

Tiberiu Macaveiu si-a deschis primul magazin de produse de munte in 1995 la Sinaia. Asta dupa ce adusese o perioada produse legate de ski pentru magazinele din zona - chiuri, clapari, haine de schi. 

Dupa Sinaia a urmat Bucurestiul - un magazin langa Sala Palatului in 1997 - specializat apoi pe hiking si alpinism, si in 2002, inca un magazin, langa Cismigiu, de aceasta data specializat pe snowboard. De fapt, cu acest ultim magazin, Tiberiu Macaveiu se poate mandri ca este fondatorul primului magazin specializat in comercializarea intregii game de echipamente necesare sporturilor de board.

Pentru Tiberiu Macaveiu boardul este o afacere, dar si un hobby "asa cum unul alege sa joace fotbal, altul sa se uite la altii cum joaca fotbal, unul merge in Tahiti, eu am ales sa practic snowboarding-ul si chiar sa fac si bani din asta..." Dar pentru asta, pasiunea trebuie sustinuta prin multa munca si perseverenta.

Decizia de a deschide un magazin specializat pe un anumit tip de sport s-a bazat si pe situatia pietei pentru astfel de produse. "Trebuie sa fii super-specializat, altfel te inghit supermarketurile si hypermarketurile, care vin cu produse ieftine. Ceea ce aduci, chiar daca e mai scump, trebuie sa fie de calitate. Nu iti permiti sa pacalesti un cumparator. Cei pasionati de munte sunt o familie mai mare, in care vestile, si bune si rele, circula extrem de rapid".|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial