Tags: afaceri, idei de afaceri, idei afaceri, afacere, fotografii, evenimente, sedinte foto


Fotografiile par a fi un hobby al nostru al tuturor. Ne place sa facem fotografii sau sa fim fotografiati, ne place sa le privim, sa le clasam dupa evenimente si, mai nou, sa le postam sau sa le dam share pe Facebook. Noi, cei apropiati, natura, copiii, o gaza, un cuplu, un edificiu, un produs, o ipostaza, toate acestea pot ramane in acel stadiu, incredintati captarii din clipa fotografierii. Sau a filmarii.

Daca esti pasionat de aceasta arta, afla ca sunt mai multe afaceri pe care le poti incerca. Exista o plaja larga si iti poti alege sa executi mai multe servicii sau sa te axezi doar pe cea care te atrage si cu care ai cel mai mare succes. 

1. Pentru inceput te poti gandi sa faci fotografii la serbarile scolare (de la gradinite si pana la universitate, absolviri etc.), poze de grup, portrete pentru elevi/parinti/profesori.

Important este sa-ti formezi primele relatii. Camera digitala ofera o serie de avantaje: prelucrarea pe calculator, mai ales in ceea ce priveste latura comerciala de realizare a felicitarilor, a fotografiilor scolare cu diverse mesaje.

2. O afacere din vanzarea de imagini. Poate fi o activitate colaterala realizarea unei arhive cu imagini pe urmatoarele teme:
- peisaje;
- arhitectura - cladiri, monumente, biserici, palate, zone industriale, fabrici, case si gradini;
- oameni - instantanee, gesturi, parti ale corpului, portrete, uniforme;
- flora si fauna;
- obiecte diverse - aparatura, dispozitive, ceasuri, bijuterii, obiecte de arta, IT;
- transporturi - drumuri, cai ferate, transporturi aeriene, mijloace de transport;
- mancaruri si bauturi inclusiv prepararea acestora;
- activitati sportive;
- imagini de fundal (wallpapers, backgrounds);
- imagini abstracte.

3. Sedinte foto pentru campanii de publicitate

4. Fotografii pentru nunti si diverse alte evenimente
Cat vei castiga? Castigul depinde de pregatirea si notorietatea ta. Iti ofer un exemplu pentru orientare. La firma "Gold Arena", pachetul cel mai cautat este "Gold" in valoare de 600 euro. Pentru acest pret firma livreaza cel putin 800 de imagini (se fotografiaza la starea civila, pregatirea miresei, la biserica, se face o sedinta de portret cu mirii si nasii, fotografii pe tot parcursul petrecerii. Se editeaza 50 de fotografii, se realizeaza un filmulet de prezentare cu cele mai importante momente ale evenimentului pe un fundal muzical si se livreaza fotografiile editate pe suport digital. Pachetul mai include si o sedinta "trash the dres" in zilele ulterioare nuntii. 

5. Fotografii in studio pentru copii sau adulti, persoane obisnuite sau publice, modele etc. 

6. Fotografii de produs
Costul pentru 1 produs este intre 2 si 4 euro/imagine. Prelucarile ulterioare, in functie de cerinta clientului, se platesc separat. Astfel, pentru tifetare, adica inlaturarea fundalului prin selectie sau mascare (fundal transparent), pentru folosirea imaginii obiectului in orice macheta, pretul este de 2 euro/imagine.

In cazul obiectelor pentru reclama fotografiate pe fundaluri de diverse culori la care se pot adauga si elemente de decor (de genul celor intalnite in reviste), pretul poate varia in functie de complexitate de la 10 la 50 euro/buc.

7. Fotografii panoramice, realizate cu drone. 

Bonus ! Panorame si tururi virtuale 
Vorbim aici despre filmari. Un tur virtual contine mai multe panorame. Acestea sunt realizate in special pentru clientii care activeaza in turism si pe piata imobiliara.
 
Preturile percepute variaza in functie de numarul de panorame care vor alcatui turul virtual:
- 5 panorame = 350 euro/tur 360
- 20 de panorame = 1.200 euro/tur 360

In concluzie, un fotograf care si-a facut deja un mic portofoliu de clienti, intr-o perioada mai plina poate conta pe cel putin un client pe zi, caruia ii aloca cca. doua-trei ore (exclusiv nuntile si alte evenimente de durata). La un tarif de 75 de euro/sedinta inmultit cu 20 de zile pe luna inseamna 1.500 euro. Retine, in cazul fotografiei digitale cheltuielile sunt minime! 75 de euro ti se pare mult? Nu te ingrijora!

Asa cum spunea un guru al afacerilor, "calitatea este tinuta minte mult timp dupa ce pretul a fost uitat." Deci, calitatea fotografiilor este cea care conteaza. Daca vei reusi sa prinzi si alte evenimente in weekend profitul tau nu are cum sa fie mai mic de 2.000 euro lunar. 

Este foarte importanta atragerea catorva clienti in faza de inceput, dupa care afacerea se va baza foarte mult pe publicitatea orala.

Succes!


|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial