Tags: cafea, afacere, afaceri, cafenea

Cafeaua nu mai este demult o simpla bautura, cu efect energizant, ea a devenit elementul fundamental al unui ritual de socializare si de mentinere a relatiilor intre oameni.

Sa ne gandim putin… Cand vine cineva acasa la noi in vizita, primul lucru pe care il facem este sa-l intrebam daca il putem servi cu… o cafea. Atunci cand iesim in oras cu prietenele la o mica sueta, comandam adesea lucrul cel mai simplu… o cafea. Sau la serviciu, pentru a ne incepe ziua cu bine avem nevoie de… o cafea, pe care o bem alaturi de colegi, stabilind planul de activitate al zilei.

Asadar, cafeaua este nelipsita din rutina zilnica, iar restaurantele si puburile au profitat de acest lucru si au integrat-o rapid in meniurile lor. Din pacate, acestea nu ofera o mare diversitate de bauturi pe baza de cafea, ele limitandu-se la cele mai comune si cunoscute: espresso, mochaccino, capuccino, frappe.

Dar daca vrei sa-ti deschizi o afacere in aceasta nisa, trebuie sa dai dovada de creativitate si inovatie. Pentru a avea succes cu o cafenea nu mai este suficient sa comercializezi acele simple bauturi enumerate mai sus. Ar trebui sa introduci arome si servicii originale, care sa confere clientilor experiente noi si atragatoare.

Eu nu sunt o fana a cafelei, dar cu siguranta, voi fi tentata sa vin intr-un loc nou, unde sa pot gusta cafea cu arome nemaiintalnite ca de alune, migdale, dovleac, lamaie, scortisoara s.a.md. si nu doar cafea cu aroma de caramel, ciocolata si frisca. Sfatul meu este sa nu te zgarcesti si sa nu te limitezi doar la o simpla ceasca de cafea, ci, alaturi de ea, sa aduci din partea casei ciocolata, un croissant sau biscuiti.

Secretul este sa creezi o atmosfera deosebita si unica, pe care clientii tai sa o asocieze doar cafenelei tale. Asa vei avea un avantaj major in fata concurentei. Iata cateva idei de cafenele tematice ce creeaza vizitatorilor o senzatie inedita, care ii determina sa revina:

•  Cafenea cu specific turcesc: unde se pot servi si dulciuri cu specific turcesc, cafea la nisip si narghilea.

•  Cafenea cu specific indian: ce este caracterizata de o atmosfera romantica, sustinuta de muzica si arome specifice culturii indiene.

•  Cafenea cu specific tiganesc: aceasta idee apartine chiar unei romance care a avut curajul sa deschida prima astfel de cafenea din Oradea.

•  Cafenea cu specific irlandez: ce ofera o combinatie intre cafea tare, whiskey si frisca.

Si lista poate continua… trebuie doar sa ai curaj sa risti si sa-ti pui propria idee in practica!

Dezavantajul acestor cafenele cu specific este faptul ca necesita o investitie initiala mai mare, pentru ca ai nevoie de elementele de decor care sa creeze atmosfera culturii. Apoi, trebuie sa gasesti furnizori de calitate pentru produsele pe care vrei sa le vinzi si, nu in ultimul rand, personal priceput, care sa stie sa prepare retetele traditionale.

Dar efortul merita pentru ca, spre exemplu, Gianina Buze, proprietarea cafenelei din Oradea, Madame Ponderosa, a reusit sa-si recupereze investitia initiala de 13.000-15.000 de euro in doar 5 luni de la deschidere.

Afla mai multe despre cum poti avea si tu propria ta cafenea!

Autor: Emilia Leonescu

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:




RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial