Tags: afacere, afaceri, prajituri, cofetarie, prepararea prajiturilor, idei de afaceri, idei afaceri


Petru Malica este de loc din com. Zagujeni, jud. Caras-Severin, si pasionat de fenomene paranormale, medicina naturista si sport. Acestor pasiuni li s-a mai adaugat una, foarte dulce si aducatoare de venituri - prepararea prajiturilor. In Bucuresti!

Cum a inceput aceasta afacere cu prajituri vedem in interviul urmator.

Idei de Afaceri: Domnule Malica, de ce ati ales acest domeniu si cum ati inceput?
Petru Malica: Nu este chiar asa de greu sa demarezi un asemenea proiect atata vreme langa tine se afla persoana potrivita. Asociata mea are liceul si cursurile speciale absolvite in domeniul patiserie - cofetarie, deci ideile si retetele sale au fost puse in aplicare cu profesionalism. Eu, de la inceput, m-am ocupat de asistenta tehnica a utilajelor; repararea si intretinerea lor nu constituie o problema.

Legat de finantare, mi-a fost foarte greu sa aleg intre un imprumut bancar si unul particular. 

In discutiile pe care le-am purtat pe parcursul a sase luni de zile am ajuns la concluzia ca imprumutul particular genereaza anumite riscuri; de cele mai multe ori nu se respecta dobanzile cerute, ca sa nu mai vorbesc si de termenul limita al rambursarii creditului. Deci solutia ramasa a fost banca. Cu banca este intr-adevar mai dificil, datorita garantiilor pe care le impune si a plafonului de credit pe care ti-l ofera.

Idei de Afaceri: Cu ce capital ati pornit si care a fost prima investitie?
Petru Malica: Am pornit cu 50 de milioane de lei vechi, de ajuns pentru a echipa laboratorul si cofetaria. Prima investitie a fost facuta in obtinerea spatiului propriu-zis care a fost inchiriat pe o perioada de 5 ani. Dupa aceea am cumparat utilaje din import, in rate, dobanzile fiind mai mici decat cele practicate in Romania. Ratele m-au ajutat sa orientez o suma mai mare spre materia prima care trebuia sa confere produselor o calitate exceptionala.

Idei de Afaceri: Cum procurati materia prima pentru prajituri?
Petru Malica: La inceput a fost foarte greu. Ne-am lovit in special de teama furnizorilor de a ramane cu marfa neplatita. A fost nevoie sa intocmim diferite contracte prin care ne angajam ca la anumite date sa platim sumele de bani. Urmatoarea problema a fost generata de calitatea in continua scadere a produselor oferite de furnizori. Din nou a fost nevoie sa apelam la importatori. Profiturile au inregistrat fluctuatii foarte mari, dar solutiile alese ne-au ajutat sa trecem si peste aceasta problema.

Idei de Afaceri: Cine sunt clientii dvs.?
Petru Malica: Este lesne de observat ca cei mai multi dintre clientii cofetariilor sunt copii si batranii. Dar in cazul nostru avem de-a face cu clientela foarte diversificata. Colaboram si cu alti intreprinzatori care iau produsele noastre si le vand in magazinele sau cofetariile lor. Tot clienti pot fi considerati si organizatorii de petreceri care ne dau de lucru saptamanal, in toate anotimpurile. Din toamna ne-am gandit sa infiintam si o pizzerie, care sa ofere consumatorilor cat mai multe sortimente ale acestei game. 

Idei de Afaceri: Care este cheia succesului in acest domeniu?
Petru Malica: Cred ca fara seriozitate si munca asidua nu se poate reusi in aceasta directie. Managementul acestei afaceri poate asigura de asemenea o parte din succes, insa mai presus de toate se afla dragostea pentru ceea ce faci.|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial