Tags: afacere, afaceri, arhitectura peisagera, amenajari exterioare, amenajari, gradinarit, design, design exterior


Cati dintre voi au auzit de "arhitectura peisagera"? In mod sigur, nu foarte multi. Aceasta este si parerea Cristinei Dumitru, care a demarat in toamna lui 1996 o afacere cu amenajari de spatii verzi si de interioare. 

Primele anunturi publicitare prin care si-a promovat serviciile pacatuiau prin faptul ca nu lasau sa se inteleaga despre ce este vorba de fapt. De-abia dupa ce textul lor a fost schimbat si oamenii au aflat ca arhitectura peisagera inseamna ormnamentarea si intretinerea gradinilor, telefoanele au inceput sa sune.

"Ideea acestei afaceri mi-a venit vazand gradinile nemaipomenite din Spania sau Grecia, unde clima e mult mai neplacuta ca la noi. Acolo terenul este secetos si o amenii isi dau mult mai mult interesul pentru felul in care arata mica gradina din fata casei lor", povesteste Cristina Dumitru. Investitia initiala a fost in unelte semimecanizate, intr-un camion pentru transportul arborilor mai inalti si, mai ales, in publicitate.
Activitatea este, de regula, sezoniera, dar se poate acoperi si perioada iernii cu amenajari floarale de interior sau cu intretinerea acestora, in cazul unor plante mai pretentioase. "In luna martie a plouat mai tot timpul, dar chiar si in aceste conditii am avut o lucrare mai amre, de 15 milioane de lei (vechi), si 5 lucrari mai mici", spune Cristina. 

Ea e constienta ca in Romania nu exista inca obisnuinta de a se apela la asemenea servicii de design exterior, dar a mers de la inceput pe ideea ca in primul an de activitate sa se faca mai bine cunoscuta pe piata si atat. De aceea tot profitul obtinut il reinvesteste in publicitate. Problema cea mai mare este cu gasirea personalului necesar gradinaritului: 

"Exista chiar sere mari care au nevoie de lucratori, dar lumea nu se inghesuie nici acolo. Gradinaritul este o meserie, nu se face oricum, la intamplare. Eu am reusit sa formez doua echipe a cate 4 oameni pe care-i asista un inginer horticol."
Pretul amenajarii depinde de suprafata terenului si de plantele care se solicita, in general trandafiri, brazi, gard viu sau gazon. Clientii sunt fie firme particulare, fie persoane instarite. Solicitarile sunt pentru suprafete care variaza de la cativa metri patrati la cateva sute. "Am avut chiar o cerere pentru un brad de 7 m inaltime, unde a trebuit sa folosim  o macara. Si, bineinteles, pretul a fost pe masura."
"Multi sunt fericiti ca exista asemenea servicii si la noi, in Romania. Si eu ma bucur ca pot oferi astfel de servicii, in schimb imi pare foarte rau cand merg pe strada si vad curti goale sau in paragina, betonate in totalitate sau, cel mai rau, ornate cu plante artificiale."

Sursa poza: www.freeimages.com


|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial