Tags: afacere, afaceri, animale de companie, cimitir pentru animale, Raiul animalelor, animale


Multi intreprinzatori demareaza tocmai tipul de afacere de al carui produs sau serviciu la un moment dat au avut nevoie insa, fie nu l-au gasit, fie era sub asteptarile sale. O cercetare de piata pe propria piele, s-ar putea spune. 

Tot asa s-a intamplat cu Laurentiu Neghina. "Am avut un ciobanesc german, de care eram foarte atasat si cand a murit a trebuit sa-l ingrop undeva in Baneasa, in padure. A fost un chin, era iarna, pamantul inghetat si durerea mea s-a amplificat pentru ca nu aveam pentru catelul meu un loc decent de odihna. Am realizat ca multi iubitori de animale se confrunta cu aceasta problema si asa s-a nascut ideea de a construi un loc de odihna pentru prietenii nostri."

Un loc de odihna "vesnica" pentru animale de companie este o afacere extrem de rara acum in Romania si cu toata trisetea pe care o include acest domeniu nu trebuie sa omitem necesitatea ei. 

Oricum, socul este amortizat de maniera decenta si primitoare in care se prezinta acest loc - un adevarat rai al animalelor.

Complexul "Raiul animalelor" ofera un mod civilizat, ecologic si demn de despartire de animalele noastre de companie. Ofera un loc de odihna pentru cei care odata au fost aproape ca un  membru de familie dar reprezinta un beneficiu si pentru societate.

Este neplacut pentru cineva care merge in padure sau in parc sa se recreeze sa dea peste unul sau mai multe semne ca acolo au fost ingropate animale. In plus, daca aruncati animalul riscati sa fiti amendat. Serviciile complexului se adreseaza si animalelor in viata: parc de joaca  pentru cei care vin aici cu catelul si padocuri pentru animalele de companie.

O afacere noua pe piata se urneste mai greu

Investitia in afacere a inceput in 2002 prin achizitionarea unui teren cu suprafata de 20 de mii de mp. in apropierea Bucurestiului, comuna Catelu. A urmat o perioada de pauza cu toate ca planurile "de bataie" erau conturate. Pentru a incepe insa aceasta activitate era nevoie de avize si autorizatii speciale care nu se puteau obtine pentru ca nu exista cadrul legislativ adecvat. A mai durat ceva timp pana la asimilarea cerintelor europene in domeniul veterinar (inclusiv in privinta existentei cimitirelor de animale) si pana la elaborarea legilor. 

Anul 2003 a fost totusi unul dedicat investitiilor. "La inceput investia a fost sustinuta din activitatile mele ca inginer geodez si cu timpul am pus-o pe picioare", spune dl. Neghina, initiatorul afacerii. Fiind o afacere de familie, investitia s-a facut prin finantare proprie, fara a se apela insa la imprumuturi bancare.  

In final, costurile investitiei au ajuns in jurul a 800 de mii de euro si prin programele pe care firma le dezvolta permanent acestea vor mai creste. 

Au demarat constructia cladirilor din incinta parcului, una fiind destinata administratiei (birouri, receptie, cabinet veterinar si filtru sanitar pentru personalul firmei), cealalta pentru a adaposti incineratorul ecologic si columbarul. Cu "litera legii" in mana, avizele aferente, si ceva promovare a serviciilor,  in 2004, dl Neghina a deschis portile afacerii, initial doar cu serviciile de inhumare. 

Un parc de odihna si promenada

Termenul de parc nu este o exprimare exagerata. Locul se prezinta ca un parc segmentat de alei pietruite in forma de raze si fiecare parcela rezultata este pentru o categorie de animale inhumate (caini, pisici, reptile, pasari). 

Din loc in loc, pe langa alei sunt pomi si bancute pentru odihna, pentru bucuria celor in viata. "Pe vreme buna, sambata si duminica aici vin oameni, isi plimba cateii sau stau pe banci, unii citesc sau discuta, este o atmosfera familiala, exact ca in parc. Catei pot zburda pe gazon, se pot juca cu stapanii sau cu diverse accesorii. Este libera trecere pe gazon fara insa a se calca pe placutele comemorative."

Din iarba deasa se itesc micutele locuri de odihna, frumos aliniate si marcate de placi din granit inscriptionate. Pozele si textele sunt induiosatoare. Din loc in loc sunt vaze colorate pentru flori, toate la fel. Stalpi si felinare micute aduc lumina noaptea celor pe care stapanii nu i-au uitat. Arata asa pentru ca, "cimitirul are un standard si urmeaza un sablon, adica impunem anumite limite cum ar fi: placute la nivelul solului, incastrate in gazon, nu se pun cruci, nu se fac cavouri, nu se aduc preoti", spune dl. Neghina.

Un astfel de loc parca diminueaza durerea pierderii mai ales ca totul este organizat 
si executat de firma, fara o implicare majora a clientului. Se incheie contracte cu fiecare client in  parte, continand detalii specifice,  informatii despre animalul respectiv (de la ce cabinet a venit, ce tip de pachet de servicii a folosit, locul unde se afla inhumat). Constarea decesului este facuta de veterinarul firmei.|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial