Tags: fonduri europene, IMM, microintreprinderi, afaceri

Bugetul de la UE alocat IMM-urilor si turismului a fost suplimentat. Autoritatile au decis suplimentarea fondurilor pentru microintreprinderi in domeniile afaceri si turism.

Prin POR (Programul Operational Regional), microintreprinderile pot sa obtina fonduri europene pentru achizitionarea de echipamente IT, scaune si echipamente stomatologice, camere de filmat pentru industria cinematografica, mobilier de birou, utilaje pentru activitati de productie sau infiintarea de birouri de traduceri.

Bugetul alocat este in prezent de circa 180 mil. euro, iar in acest moment puteti sa va depuneti proiectul.

Conditiile sunt din ce in ce mai ingaduitoare. Astfel, acum se accepta drept conditie suficienta profitul inregistrat in ultimul an.

Ce trebuie sa urmariti atunci cand vreti sa accesati fonduri europene? In primul rand, trebuie sa aveti un proiect. Nu va interesati doar de cati bani puteti obtine, ci mai ales cat de viabila este ideea.

Sunt frecvente cazurile in care cei care vor fonduri europene sunt interesati de posibilitatea de a lua bani, fara a avea o idee de proiect. Sunt situatii in care antreprenorii solicita creditul maxim pe care il pot obtine, desi, la un simplu calcul se vede ca nu este necesar sa ia suma maxima.

Un alt lucru foarte important este sa nu uitati ca aveti nevoie de garantie, atunci cand solicitati un credit. Nu mergeti niciodata fara garantie, pentru ca nu veti primi nimic!

Iata numai un exemplu despre cum poti primi 350.000 de euro:

Tipografia Arta Tipografie din Cluj-Napoca a castigat o finantare europeana de peste 350.000 de euro necesara pentru achizitionarea de echipamente de finisare si legatorii si relocarea firmei intr-un nou spatiu de productie.

"Am aflat despre posibilitatea de a obtine fonduri europene de la oficiul teritorial al Agentiei pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri din Cluj-Napoca si am luat legatura cu o firma de consultanta. Proiectul a fost depus in 2008, iar anul trecut in septembrie am semnat contractul cu ministerul pentru IMM", spune Adrian Campean, administratorul Arta Tipografie.

Proiectul "Tiparul la rang de arta", care a fost depus in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), "Sprijin financiar cu valoarea cuprinsa intre 920.000 si 5.560.000 de lei acordat pentru investitii in intreprinderile mici si mijlocii" va fi implementat in trei etape pe o perioada de un an. "In prima etapa vom achizitiona o cladire si o parte din echipamente, in a doua etapa vom moderniza constructia si vom achizitiona a doua parte din echipamente, iar ultimul pas va consta tot in achizitia de echipamente si softuri."

Valoarea totala a proiectului pe care compania a estimat-o in momentul in care a realizat dosarul de finantare era de circa 600.000 de euro. " Pentru ca a durat destul de mult pana in momentul in care s-a semnat contractul, euro a crescut, materialele de constructie sunt mai scumpe, vom plati mai mult decat calculasem initial. In prima etapa vom cheltui circa o treime din valoarea totala a proiectului."

Pentru partea de cofinantare, firma a obtinut un credit bancar. "Discutiile cu banca pentru obtinerea finantarii au durat din iunie pana in decembrie anul trecut. La finalizarea proiectului vom creste capacitatea de productie, calitatea produselor si viteza de productie." Proiectul presupune crearea a patru locuri de munca pe langa cele 16 pe care compania le are.

Astfel, o tipografie a reusit sa primeasca 350.000 de euro, in conditiile in care
Valoarea totala a proiectului este de 500.000 de euro.

 

 

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial