Tags: chipsuri, cartofi prajiti

In 1853, americanul George Crum era bucatar la un restaurant din Saratoga Springs, statul New York, in al carui meniu figurau si cartofii prajiti. (Cartofii prajiti au aparut in Franta, in jurul anului 1700 si reteta lor a fost adusa in State de Thomas Jefferson, fost ambasador in Franta.)

Intr-o seara, un client al restaurantului i-a returnat lui Crum comanda de cartofi prajiti, reprosandu-i ca acestia erau prea grosi. Crum s-a conformat dorintei clientului si a preparat o alta portie, cu cartofi taiati mai subtiri, dar si aceasta portie a fost refuzata, pe acelasi motiv.

Bucatarul s-a enervat atunci si a taiat, in bataie de joc, niste felii foarte subtiri de cartofi, le-a prajit si le-a servit clientului cusurgiu, gandindu-se ca acesta nu-si va putea infige furculita in ele, deoarece erau foarte crocante. Si, pentru ca razbunarea sa fie completa, a turnat si ceva mai multa sare ca de obicei.

Planul de razbunarea al lui Crum a dat insa gres. Clientul a fost de-a dreptul extaziat de noua varianta de cartofi prajiti si l-a felicitat pe bucatar pentru maiestria lui. Urmarea a fost ca nou-nascutele chipsuri au devenit specialitatea casei si, in plus, si alte restaurante din zona au introdus acest produs in oferta lor.

Dar, deoarece la data aceea cartofii erau curatati si taiati manual, productia de chipsuri a fost limitata. Ele se vindeau doar in restaurante sau, la nivel mic, ambalate in pungi. De-abia in 1920, cand s-a inventat o masina automata care sa curete si sa taie cartofii, chipsurile s-au transformat dintr-o specialitate locala intr-un produs raspandit si foarte apreciat in intreaga lume.

 

 


|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:




RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial