Tags: idei de afaceri, afaceri, esec

Imaginati-va urmatoarea situatie: ati naufragiat pe o insula pustie in mijlocul oceanului, sunteti singur si trebuie sa supravietuiti. Situatia este absolut noua pentru dvs., nu v-ati mai confruntat niciodata cu o asemenea experienta extrema si tot ce stiti despre supravietuire sunt cateva franturi din emisiunile de pe Discovery Channel.

Intrebare: cum reactionati? Va trantiti in fund, imbufnat, si incepeti sa va vaicariti ca n-aveti apa, ca n-aveti mancare, ca va ploua, ca va e frig, ca nu vine nimeni sa va salveze? Sau v-apucati sa faceti ceea ce e necesar pentru a supravietui? Adica sa cautati o sursa de apa potabila si o pestera in care sa va adapostiti, sa va uitati prin jur dupa fructe comestibile, sa strangeti bete uscate pentru a aprinde un foc?
 
Desigur, alegeti a doua varianta. Nu incape discutie. Scopul dvs. e sa supravietuiti, n-aveti timp de vaicareli care, oricum, sunt inutile. Asa ca va apucati imediat de treaba, folosindu-va toate abilitatile pentru rezolvarea problemelor presante.
 
Evident, nici apa, nici pestera, nici hrana nu sunt sub nasul dvs. E posibil ca pestera s-o gasiti deasupra unor stanci abrupte, la 5 metri inaltime, si sa fie plina de lilieci. E posibil ca singurul izvor cu apa dulce sa se afle - ce ghinion! - tocmai in celalalt capat al insulei. 

E posibil sa nu gasiti banane, ci doar nuci de cocos pe care sa nu aveti cu ce sa le spargeti. Dar asta e situatia. N-are rost sa va ganditi ca ati fi putut naufragia pe o alta insula,  mai prietenoasa. Astea sunt conditiile, cu astea va luptati. Si trebuie sa va luptati, nu sa va vaicariti, altfel s-a cam terminat cu supravietuirea dvs. Logic, nu?

Mai cititi o data scenariul de mai sus, va este foarte util daca doriti… sa va lansati in afaceri. Nu, nu e nicio gluma. Trebuie doar sa recititi textul cu alti "ochi" si va veti convinge ca, intr-adevar, nu e nicio gluma: scenariul descrie foarte bine ce se intampla atunci cand puneti in practica o idee de afaceri si dati piept, brusc, cu realitatile pietei. 

Ca si mai sus, e vorba despre o situatie cu care nu v-ati mai confruntat niciodata: sunteti singur, piata e dura, sunt o gramada de probleme care au nevoie de rezolvari concrete si eficiente, iar tot ce stiti despre afaceri sunt franturi de prin carti sau reviste. Si, exact ca mai sus, "supravietuirea" depinde de un singur lucru: de atitudinea dvs.
 
Cum reactionati? Va trantiti in fund si incepeti sa va vaicariti la primele dificultati? Va suparati pe toti si pe toate - pe concurenta ca e nemiloasa, pe Fisc ca sta cu mana intinsa, pe legislatie ca va pune bete-n roate, pe client ca e rau si nu vrea sa cumpere? Sau, din contra, va folositi toate puterile si abilitatile pentru a depasi problemele, constient ca succesul (supravietuirea) este singurul rezultat concret si singurul care conteaza cu adevarat?

Daca optati pentru prima varianta, n-ati facut nimic - va vaicariti si atat. Un esec, oricat de "justificat" este, ramane un esec. Iar daca optati pentru a doua varianta, atunci cu siguranta va inhamati la un drum al naibii de greu, la capatul caruia s-ar putea sa va astepte succesul. Exact, nu spune nimeni ca alegerea acestui drum va garanteaza in vreun fel reusita - puteti foarte bine sa dati gres!

Incurcata situatie! Dar farmecul tocmai acesta e, s-o descurcati.

 

 


|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial