Tags: afaceri, afacere, oferta

Cunosc un individ "atoatestiutor". Probabil ati intalnit si dvs. genul - indiferent despre ce se vorbeste, omul are o parere. Si nu orice parere, ci parerea "corecta".

"Ascultati la mine cum stau lucrurile", isi incepe el fiecare interventie, indiferent ca se discuta despre razboiul din Irak, indici bursieri, fauna subacvatica din zona digului Constanta sau probabilitatile de a castiga la black-jack. Dupa care spune, foarte sfatos, ce are de spus.

Ultima data a reusit performanta sa se certe cu soacra-sa, o bucatareasa desavarsita, facandu-i pe un ton superior cateva "recomandari" privind realizarea unei prajituri.

Bineinteles ca nici eu n-am scapat de comentariile lui. Cand a auzit ca scriu pentru revista "Idei de AFACERI", s-a simtit obligat sa ma ajute cu ceva sfaturi: "Despre ce scrii acum? Despre cresterea paunilor? Pai ce, asta-i afacere?!", si-a inceput el discursul.

"Uite cum stau lucrurile: in general, ca sa faci o afacere ca lumea, iti trebuie o combinatie optima intre finantare, originalitate, studiu de piata si resurse umane. E foarte important sa interpretezi corect semnalele de la consumatori si sa vii cu o oferta pe o nisa absolut noua, unde concurenta nu exista si nici nu e probabil sa apara prea curand. Iar rata profitului relevata de studiul de fezabilitate trebuie sa depaseasca pragul de..."

Mi-a vorbit asa vreo cinci minute, dupa care m-a privit ingaduitor, probabil intrebandu-se in sinea lui daca s-a prins ceva de mine. I-am raspuns ca pregatirea mea economica e limitata si ca mi-e destul de greu sa urmaresc si sa inteleg pasareasca aceasta de specialitate. Asa ca l-am rugat, inocenta, sa-mi recomande o afacere despre care sa scriu. Orice, ceva, o frantura de idee.

As vrea sa va pot comunica si dvs. raspunsul pe care mi l-a dat, ca sa aflati si dvs. ce inseamna o afacere ADEVARATA (nu prostii cu cresterea paunilor). Din pacate n-am ce sa va comunic. Cum era de asteptat, imediat ce discutia a virat spre chestiuni concrete, omul a cam tacut.

E foarte usor sa emiti comentarii negative. Si tocmai pentru ca e foarte usor, multi chiar asta fac (emit comentarii negative), avand impresia ca astfel sunt cumva superiori interlocutorului, cam ca intr-o relatie profesor-elev.

Feriti-va de asemenea "profesori". Nu aveti ce invata de la ei, sfaturile lor sunt doar o apa chioara. Adevaratele sfaturi, cele utile, vin din alta parte, de la omul care a reusit sa castige 1 euro pe cont propriu si care iti poate spune apoi, cu modestie: "Dom'le, straduindu-ma sa castig acest euro, uite ce am invatat eu despre afaceri..."

 

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial