Tags: afaceri, idei de afaceri, psiholog, psihopedagog


In Occident, psihologii sunt o prezenta cat se poate de obisnuita in aproape toate domeniile, lucru care se cere implementat cat mai repede si in Romania. Pe cat de necesara pe atat de responsabila este misiunea psihologului datorita "obiectului" ei de activitate: psihicul uman. 

Psihologia este o combinatie intre stiinta, practica si empatie. Zbuciumul prezentului ne confirma zi de zi, este evident ca societatea noastra, in evolutia ei tumultoasa, are nevoie de acesti oameni pregatiti sa schimbe lucrurile la timpul potrivit. 

"Rolul psihologului in societatea romaneasca nu este bine inteles de catre cetatenii acestei tari", imi intareste convingerea Cristina Budulai, psiholog si psihopedagog, scolit in tara si in afara ei. 

"Psihologul nu trebuie solicitat doar pentru rezolvarea problemelor, cat si pentru prevenirea lor", adauga Cristina. "Mai cu seama in educatia copilului, acesta are un rol crucial, as spune. El poate ajuta la conturarea unor personalitati frumoase si armonioase ale celor mici. De asemenea, psihologul are rolul de a dezvolta calitati psihice: capacitatea de invatare, capacitatea de memorare. Inainte de a invata ceva, trebuie sa stii si cum sa inveti."

Un confident, o persoana-resursa, asa vad eu in primul rand un psiholog. Cum se autocaracterizeaza psihopedagogul Cristina si care sunt abordarile sale profesionale, educationale si umane veti afla in interviul urmator.

 "Sunt o persoana calda, umana, vesela si creativa. Imi place sa lucrez cu cei mici, insa trebuie sa stabilesc o stransa colaborare cu parintii acestora, pentru ca lucrurile sa mearga intr-adevar foarte bine, pana la capat. Copilul reflecta foarte clar mediul in care traieste. Spunea cineva ca educatia copiilor incepe cu nasterea parintilor.

Pare putin exagerat, dar cam asa este. Noi ne aducem chiar pe noi insine in educatia copiilor nostri si o facem adesea inconstient. Marturisesc ca, de multe ori mai dificila era munca cu parintele decat cu copilul. 

Chiar si copiii cu unele comportamente mai dificile, reprezinta pentru mine o adevarata provocare, din care ies cu bine in peste 80% din situatii, dar cand vine vorba de unele atitudini ale parintilor, acolo lucrurile sunt putin mai delicate si e bine sa dau dovada de multa diplomatie. Astfel de copii au unele comportamente indezirabile, tocmai pentru ca ele sunt intarite inconstient de catre parinti. Sau poate constient, dar acestia nu reusesc sa se debaraseze de acele reactii si actiuni care dauneza comportamentelor copiilor lor. 

Viata unui om poate sa devina o calatorie extraordinara prin comportament si atitudine fata de cunoastere si creatie, prin experiente si alegeri facute."

"Invat de la copii!"

Idei de Afaceri: Cristina, De ce ai ales sa desfasori aceasta activitate frumoasa dar grea si cu mari responsabilitati?

Cristina Budulai: Cresti enorm lucrand cu cei mici. Imi amintesc ca scriam in notitele mele: "Invat de la copii!". Ce paradox, nu?

Cu toata sinceritatea spun ca, adesea eu sunt cea care invat de la ei. Bineinteles, ca pentru inceput incerc sa stabilesc o relatie intre mine si copil, bazata in primul rand pe incredere si pe faptul ca eu sunt acolo in calitate de prieten si nu de dusman. 

Acest lucru se stabileste inca din primele contacte, dar si pe parcursul celorlalte intalniri, unde se intareste relatia de incredere si de prietenie. Apoi incepem sa stabilim unele reguli, facem ca un fel de pact in care ambele parti ies in castig. 

Astfel ca, incet, incet, copilul isi schimba unele comportamente neplacute pe de o parte, iar pe de alta parte, eu invat de la el cum e sa fii total lipsit de griji, sa traiesti prezentul,  sa fii perseverent etc. 

Iata cateva exemple. Daca el este incapatanat intr-o situatie, eu sunt de zece ori mai perseverenta in implementarea unei reguli de pilda, si asta, intr-o puternica stapanire de sine. 
Sa reusesti sa traiesti in prezent, asa cum o fac ei, sa simti starile si emotiile celuilalt este un beneficiu miraculos. Copiii au inca aceasta capacitate pe care majoritatea adultilor, o cam pierd cu cat inainteaza in varsta.  

De asemenea, de la ei inveti sa te si joci, sa fii entuziast si plin de energie, sa fii sincer, sa stii sa respiri cu tot corpul - copiii o fac, pentru ca sunt lipsiti de griji, iar noi adultii invatam sa ne tinem respiratia in piept, ceea ce exprima faptul ca trecem prin anumite situatii dificile de care nu reusim sa ne detasam. Toate acestea si inca multe altele, am putea sa le deprindem de la prichindei, daca am fi putin mai atenti la ei, dar si la noi insine.

|
|
Va rugam introduceti numele!

Adauga comentariu


Numele dvs:

Comentariu:

Verificare:
RSS 2.0 - Blog.ideideafaceri.ro Flux RSS | Ajutor

Idei de afaceri | Cum sa incepi o afacere | Afaceri mici | Afacerea ta | Afaceri profitabile | Leadership/management | Marketing | Bani si fonduri europene nerambursabile | Editorial